ROM

Hitta Hjärtstartare i Rom

Hjärtstartare är en apparat som kan rädda livet på den som fått hjärtstopp. Här får du lite information om hjärtstartare och även tips på var du kan hitta hjärtstartare när du är i Rom

Hjärtstrtare fungerar så att de hjälper till att ge en strömstöt för att få i gång hjärtrytmen igen för de som fått hjärtstopp. De flesta hjärtstrtartare är halvautomatiska och det innebär att den berättar för dig alla steg du behöver göra och det är även den som hanterar hjärtstartaren som utlöser strömstöten. De helautomatiska gör det själv när det är dags. Risken med det är att om någon råkar ta i den som ska få strömstöten så kommer det inte att fungera som det ska. Med den halvautomatiska sorten kan du se till att ingen rör personen.

När du ska använda en hjärtstartare ska du första frigöra bröstet på personen med hjärtstopp och sedan fästa elektroderna. Sen ser du till att ingen rör personen (inte du själv heller). Hjärtstartaren analyserar sedan signalerna för att reglera styrkan i strömstöten (eller för att bedöma att ingen stör ska ges). Efter att strömstöten getts behöver du hjälpa till med hjärt- lungräddning. Hjärtstartaren säger till när det är klart och därefter gör den en ny analys.

Den guidar dig hela vägen genom att berätta när du ska göra varje moment. Många hjärtstartare har även en bildskärm där den med text och bilder visar vad du ska göra.

Om du befinner dig i Rom är det förstås en fördel om du behärtskar italienska eftersom hjärtstartaren troligen kommer att ge dig instruktioner på italienska. (Många modeller kan visserligen växla till engelska.) Oavsett är det bra om du lästpå lite hur det fungerar innan du ev. hamnar i en situation där du behöverutnyttja en hjärtstartare. Här är en bra länk som går in mer i detalj om hur du: använder en hjärtstartare

Hjärt- och lunräddning är också något du måste vet hur det går till. Det hjälper personan att hålla sig vid liv genom att syresätta och pumpa runt blodet tills det finns en hjärtstartare på plats. Här kan du läsa mer om hur du gör hjärt- lungräddning.

Hitta hjärtstartare i Rom?

Tyvärr finns det inga kompletta register eller liknande där du kan se var hjärtstartarna i Rom finns. Det finns några olika kartor där det går att se många av dem men det bygger på att de som köpt en hjärtstartare har lämnat in frivilliga uppgifter. (I Sverige finns det däremot en bra webbtjänst, hjärtstartareregistret där du kan se väldigt många hjärtstartare men tyvärr finns ingen motsvarande i Italien).

Jag har försökt hitta och samla den information så går att få fram om hjärtstartare i Rom.

Här är det jag lyckats hitta:

Tyvärr är som sagt informationen om var det finns hjärtstartare inte alls så komplett som man skulle önska.

Jag har läst att man i Rom sedan några år har satsat på att placera ut hjärtstartare och det ska finnas minst två st. vid colosseum som var den första sevärdeheten där man satte ut hjärtstartare. Men de två vid Colosseum finns inte ens med på kartorna.

Hamnar du i en situation där du behöver en hjärtstartare håll utkik efter de skyltar som visar var hjärtstartare finns. De är ofta gröna eller röda med en bild på ett hjärta med en blixt i.
I bland står texten AED (=Automatic External Defibrillator).


Köpa hjärtstartare

Hjärtstartare kostar en hel del så det är inte ofta att man som privatperson köper en för att ha hemma däremot är det alltmer vanligt att företag skaffar hjärtstartare.

Prata gärna med din arbetsgivare om det. Hjärtstartare kan rädda liv och det är bråttom när någon fått hjärtstopp att agera snabbt. Beräkningar visar att om det skulle finnas omedelbar tillgång till hjärtstartare och hjärt- lungärddning sätts in direkt skulle tusentals liv gå att rädda.

För dig som vill veta mer om hjärtartare finns det även en blogg: Hjärtstartare.

Vatikanmuseerna i Rom

Vatikanmuseerna är en enorm anläggning där det kan vara bra att ha en guide med sig för att lära sig så mycket som möjligt om allt skultpurer och målningar som finns att se.

 

Hjärtstartare i Sverige

Om du vill veta var det finns hjärtstartare i Sverige finns det ett hjärtstartarregister.

Där kan de som har en hjärtstartare registrera sig för att det ska vara lätt att hitta närmsta hjärtartare när det behövs.

Du hittar det här