ROM

Med bil till Rom

Dennis & Nadia valde att ta bilen till Rom och samtidigt se om det gick att hålla nere kostnaderna. Här kommer en del tips baserade på deras erfarenheter som kan vara intressant för dig som också funderar på att bila till Rom..

Varför bil till Rom?

Även om det kan låta krångligt att ta bilen till Rom för oss som aldrig gjort det var resan i sig är en upplevelse för Dennis & Nadia. Förutom att man får se Rom är vägen ner kanske det som är mest värd mödan. De passerade bl.a. Brennerpasset hela Tyrolen och hann även med ett stopp i Pisa.

Autostradan

Autostradan är den snabbaste vägen ner till Rom men det kostar en hel del. Räkna med att varje avstickare in till städerna längs vägen kostar ca: 100-400 kr. Avgiften för att komma in i Rom kostade 17 euro om du kommer från Pisa. Dennis & Nadia gjorde av med 150 euro totalt bara på vägtullar under sin resa. Bensinkostnaderna hamnade totalt på ca: 5500-6000 kr

Duschar

Väljer man att åka längs autostradan finns det gott om ställen där det går att få en dusch men det kostar mellan 1- 2,5 euro.

Internetuppkoppling

Det är svårt att hitta internetuppkoppling på vägen ner till Rom. Hotellen som har internet låter inte besökare använda deras uppkoppling om de inte bor där. (Väl i Rom finns det enstaka internetcaféer om man lyckas hitta dom.) Räkna alltså inte med att få tag på Internet så lätt.

Övernattning

Dennis & Nadia valde att övernatta i bilen. Det gick men är inget att rekommendera.

Trafiken i Rom och Italien

Att italienarna kör som galningar är välkänt och många tycker att trafiken känns osäker. Min erfarenhet är att de kör på för fullt när det går och ska man ta sig över en gata och tvekar så får man stå där. När man väl tagit första klivet så stannar plötsligt alla snällt. Dennis & Nadia har ungefär samma erfarenheter men sett ur en bilists ögon.

Så här skriver Dennis om trafiken i Rom:

- Det är svårt att beskriva trafiken i Rom. Den är så otroligt annorlunda än någon annanstans jag har varit och kört bil. Men alla är så otroligt tolleranta. Det man inte fick göra var att tveka, då kom tutan snabbt som attan. Gjorde man fel, eller bröt mot någon trafikregel ( jag hade nog varit av med körtkortet i Sverige ett par gånger…) så var det ok. Då kunde man till och med få köra före…"

I Rom åker väldigt många motorcykel och vespa eller (EU-moppe) som det heter numera. Dennis imponerades av körskickligheten:

- Motorcyklisterna i Rom är helt otroliga. Små tjejer och killar på max 50 kilo styrde motorcyklar och vespor med sådan frenesi och skicklighet att man bara häpnade. De vickade på styret lite grann och så var de förbi mig utan att ens nudda någon del av bilen.

Ekonomin då?

Efarenheterna från deras resa visar att det är svårt att komma undan billigt. Parkeringen är ganska dyr och mycket av det man vill se kostar pengar. Slutsatsen som Dennis & Nadia drar är att ska man spara in på något så är det resan. För att det ska bli så billigt som möjligt bör man hålla sig undan från Autostradan men då måste man ha gott om tid och dessutom kan det bli svårare att hitta duschar.

Bil till Rom, bra eller dåligt?

Är man bara ute efter att se Rom är nog inte bil det bästa sättet men vill man se mer än Rom. Ja, varför inte!

Dennis & Nadia tänker åka till Rom fler gånger för att få mer tid att verkligen upptäcka staden.

Eventuellt kommer ni att få läsa mer om Dennis & Nadias upplevelser längre fram.


Tack, Dennis & Nadia!

För att ni delat med er av era erfarenheter!

Har du också något att berätta?

Skicka ett mail till mig!
mats (snabel-a) romulus.nu


Hyr bil i Rom
och Italien

Om du inte själv tar bilen till Rom som Dennis & Nadja gjorde men ändå vill ha friheten som det ger att ha tillgång till bil kan det var idé att kika på en hyrbil.

Hyrbil i Rom och Italien