ROM

Flyg till Rom

Om du ska resa till Rom är flyg självklart det bästa sättet (visserligen skulle tåg eller bil till Rom vara en häftig upplevelse om man reser genom de italienska alperna).

Det finns tre flygplatser i närheten av Rom.
Ciampino och Fiumicino är de två som du kan komma till, den tredje, Aeroporto dell'Urbe, är nämligen en privat flygplats och den är belägen 26 km utanför Roms centrum.Ciampino

Ciampino eller Aeroporto internazionale Giovan Battista Pastine som den egentligen heter, ligger i kommunen Ciampino i Lazio, 15 km från Rom.

Flygplatsen har fyra terminaler och har det mesta. Om du reser själv och inte har en bokad transfer kan du endera ta buss till tunnelbanestationen och därfirån vidare till Rom. Du kan även ta bussen till den lokala tågstationen och sedan ta tåget vidare till Terministationen i centrala Rom. Bussarna går ungefär en gång i halvtimmen dagtid. Terravision har även direktbuss från flygplatsen till Termini.


Fiumicino

Fiumicino är huvudflygplats och heter egentligen Aeroporto Leonardo da Vinci som även är namnet på kommunen där flygplatsen ligger. Flygplatsen ligger 35 km väster om Rom och är Italiens största flygplats med över 30 miljoner passagerare per år. Den är Italiens näst största vad gäller antal internationella resenärer.

Tåg in till centrala Rom tar ca: 35 minuter och det går ungefär ett tåg i halvtimmen.

Biljetter, buss och tåg

Biljetter köper man endera i någon kiosk eller i speciella biljettautomater.

En tågbiljett kostar 12 euro per person och tågen går ganska ofta. Vid högsäsong kan det vara lite trångt när alla flygresenärer ska ha med sig bagaget.

Ska du bo i närheten av Termini, terminalen i Rom är tåg ett bra sätt. Bor du längre bort får du räkna med ytterligare 5-10 euro för en taxi ända fram till hootellet.

Taxi

Som flygresenär var det tidigare stor risk att bli lurad när man tog taxi in till Rom. Eftersom tursitnäringen är viktig för de flesta i Rom var det ingen bra reklam för staden. Därför har kommunen och taxibolagen undertecknat en konvention där man förbinder sig att hålla sig till fasta taxor när det gäller resor från flyget in till Rom (innanför murarna). Från Ciampino kostar det 30 euro och från Fiumcino 40 euro. Det kan förstås bli några euro till eftersom hotellen ofta ligger en bit in i Rom.

Flyga till Rom, men med vem?

Här är några utvalda resesajter som jag föredrar.

Resfeber har jag själv använt bl a när vi reste till New York. Nöjd med allt på resan. Däremot kan det vara lite rörigt att hitta fram till den resa och det hotell man vill ha på deras webbplatsen. Sök flyg och hotell till Rom:


Flygvaruhusets webbplats kan i bland vara ganska frustrerande och i bland fungerar den perfekt. Jag tycker att priserna verkar bra och de har ett brett utbud av hotell så man kan hitta något i alla prisklasser. Jag har visserligen bara kollat flyg och hotell till Rom.

Vilka ska du då flyga med till Rom?

I dag finns det en uppsjö av olika resesajter där man kan söka både flyg och hotell. Skillnaderna är inte så stora mellan dem när det gäller priser på flyg däremot kan det vara skönt att hitta en flygresa där du slipper mellanland.

Hotell däremot kan skilja en del både i pris och utbud. Enda sättet är att testa flera olika resetjänster för att se vem som har det hotell som passar dig.

När det gäller vilket flygbolag du ska välja är det en smaksak så det överlåter jag det åt dig!

Tips innan du bokar hotell

I Rom, som i de flesta storstäder, är det en fördel att bo centralt. Orkar man promenera lite kan man då nå många av sevärdheterna till fots.

Jag tänkte samla en del resesajter här under som flyger till Rom och som fungerar bra.

Om resesajterna

Något jag tycker är märkligt är att många flyg och resesajter fortfarande inte har fått till användarvänligheten.

Anta att du vill resa till Rom. Du väljer avresa "Stockholm", destination "Rom", antal vuxna, inresedatum, utresedatum etc. När du är klar kommer du på att, äsch, du ville ju söka på både flyg och hotell, inte bara flyg. Alltså kryssar du i flyg + hotell istället för bara flyg...
Plötsligt försvinner alla andra val och du får börja om. Otroligt irriterande...