ROM

Rom


Rom - den eviga staden

Rom kallades för "den eviga staden" (urbs aeterna) redan under antiken. Ser man på Roms historia finns det fog för uttrycket. Rom var länge världens maktcentra när romarriket stod på sin höjdpunkt men har under medeltiden också beskrivits som ett tillhåll för rövare och sjukdomar.

Maktkampen mellan kejsare och påvar har böljat och i mitten av 1300-talet härjades staden av digerdöden. Både saracenerna och normanderna har skövlat staden och på 1800-talet ockuperade Napoleons styrkor kyrkostaten i Rom.

Rom har varit en centrum och symbol under kampen för ett enat Italien och har styrts av en fascistisk regering. Samtidigt har den varit centrum för italiensk film och det italenska modet har en stark position.

Rom, numera Italiens huvudstad, har med andra ord haft sin beskärda del av med- och motgångar, uppgång och fall, men den har ändå alltid behållit sin dragkraft.
Och inte bara bland kristna pilgrimmer.
Alla vägar bär till Rom syftar på det vägnät som var en av orsakerna till Romarikets framgångar, men det kan lika gärna gälla i dag när staden lockar fler turister än någonsin.

Rom och Romulus.

Rom är enligt legenden uppkallad efter Romulus som tillsammans med sin bror drog upp gränslinjerna för staden. Därför tyckte jag att det var lämpligt att döpa den här webbplatsen som handlar om Rom till Romulus.

Webbplatsen hette länge det innan den döptes om till enbart Rom för att det skulle vara enklare för besökarna.

Enligt legenden dödade Romulus sin bror Remus innan han döpte staden Rom efter sig själv.
När jag skulle hitta på ett namn kändes det lite konstigt att döpa hemsidan efter någon som mördat sin bror. Å andra sida grundade han Rom och det är trots allt bara en gammal legend. Mer om legenden hittar du här till höger.


TIPS:
I min Romguide hittar olika tips för dig som tänkt resa till rom , t.ex finns det en sida med om flygplatserna i Rom och några arrangönrer som har billiga resor till Rom. Där hittar du även viktiga årtal i Roms historia, väder i Rom och mycket annat.

Har du varit i Rom eller vill få tips från andra? Här hittar du Tips om Rom

Rom - Romulus och Remus diar varghonan

Legenden om Romulus och Remus och hur Rom grundades

Guden Mars övergav sina nyfödda tvillingsöner, Romulus och Remus.
De räddades från att svälta ihjäl av en varghona som lät dem dia (se bilden ovan). En fattig fåraherde och hans fru hittade sedan barnen och tog hand om dem. När bröderna växt upp använde de en helig plog och plöjde upp gränslinjerna för staden. Olyckligtvis blev de osams och det slutade med att Romulus dödade Remus. Romulus döpte sedan staden till Rom efter sig själv.

Enligt legenden skulle det här ha skett exakt den 21 April 753 år före Kristus. Märkligt nog tyder arkeologiska utgrävningar i Palatino på att årtalet faktiskt kan stämma.

Palatino (eller på svenska; Palatinen) är en av Roms sju kullar och det var där Rom "Roma Quadrata" en gång grundades.

För att få fart på tillväxten i Rom ska Romulus även enligt legenden sett till att bjuda in ett närliggande folk, sabinerna, på fest. Under natten rövade han sedan helt fräckt bort kvinnorna "Sabinskorna" för att romarna skulle ha några att föröka sig med.