ROM

Caesar

Militär härförare, statsman och så småningom diktator. Julius Caesar är en av de mest fascinerande personerna i romersk historia och fortfarande, över 2000 år efter sin död är intresset stort.

Gaius Julius Caesar föddes den 13 juli100 f.Kr och han kom att förändra roms historia när han satte avskaffade den romerska republiken i och med att han utropade sig till diktator på livstid.

(Han blev aldrig själv utnämnd till kejsare men hans namn gav ändå upphov till just ordet kejsare.)

Förutom sin militära färdigheter på slagfältet var han även en duktig talare som kunde få de som lyssnade att följa honom. Han hade inte bara talets gåva utan var även en duktig skribent. Det mesta av det Caesar skrev har tyvärr försvunnit men några memoarer och anteckningar finns fortfarande bevarade. En av källorna till Caesars liv är de verk som den romerske författaren Gaius Suetonius Tranquillus (75 e.kr. till 160 e.kr.) lämnade efter sig.

Det finns väldigt mycket skrivet om Caesar och det är svårt att veta vad som är sant eller bara myter. Men intressant läsning är det i vilket fall.

Till höger har jag sammanställt några litteraturtips som jag varmt kan rekommendera.

Inledning

Det är svårt att veta vad som är fakta och vad som är myt när det gäller det mesta som hänt för mycket länge sedan. I fallet med Caesar finns det så pass många källor som är samstämmiga att mycket av det som skrivs anses vara allmänt vedertaget. Annat är sådan som mest liknar nedteckade anekdoter där författarna tagist sig friheter att göra utsvävningar.

Hur Caesar tänkte och kände och varför han gjorde som han gjorde är förstås bara gissningar. I serien kejsaren som jag tipsar om härintill beskrivs hans t.ex. som oerhört lojal med de män som följer honom i striderna. Om han i verkligheten brydde sig om sina soldater eller bara utnyttjade dom för sina egna framgångar vet man inte. Han beskrivs även som en väldigt taktiskt skicklig militär men i J.F.C. Fullers bok får man snarare känslan av att han mest har tur och tog stora risker.

Det jag vill ha sagt är att man ska vara källkritisk och att det är svårt att veta vad som verkligen är sant. Man måste helt enkelt själv försöka bilda sig en uppfattning.

Min beskrivning av Caesar baseras dels på böckerna jag nämner här men jag har även använt Nationalencyklopedin, Wikipedia och en hel del andra källor. Tyvärr minns man inte alltid var man snappat upp det ena eller det andra.

Det mesta är ändå mer eller mindre vedertagna sanningar, där jag själv känner mig tveksam till trovärdiheten har jag noterat det.

Observera att sidan ännu bara är påbörjad!

Ceasars tidiga karriär

Caesar föddes den 13 juli 100 f.k.r. Hans mor (Aurelia d. 54 f.kr.) och farmor Marcia tillhörde starka släkter som var framträdande inom politiken i den plebejiska överklasseb. Under Caesars barndom började de stärka sin ställning inom politiken i Rom (patricierna).

Julius far Gaius var ståthållare i Asia men lyckades aldrig bli konsul i Rom. Däremot var det andra i släkten som lyckades och när Julius faster Julias gifte sig med Gajus Marius som varit konsul sex gånger stärktes deras politiska ställning. Marius var den sk. popularpolitiken företrädare.

Caesars släkt påstod att de ytterst härstammande från Venus vilket även det bidrog till deras inflytande.

Politiken som Marius föreräde var radikal och under 80-talet rådde det inbördesstrider med popularpolitiken på den ena sidan och Sulla på den andra. Caesar ställde sig på Marius sida och han gifte sig även med Cornelia, dottern till Cornelius Cinna, Marius efterträdare, och fick även en dotter, Julia, med henne.

Genom massavrättningar och andra grymheter lyckades Sulla ta makten 82 f.kr. och bli utsedd till diktator på livstid. Eftersom Cornelias släkt tillhörde Sullas motståndare tvingades Caesar söka amnesti. Han och hans familj att lämnade Rom.

81 följde Caesar som stabsofficier med ståthållaren Minucius THermus till provinsen Asia. Han utmärkte sig både som diplomat och militär. Vid erövringen av Mytilene räddade han en romares liv och tilldelades en s.k. medborgarkrans.

Caesar han även med att kämpa mot sjörövare i Kilikien 78 f.kr. innan han återvände till Rom efter Sullas död.

Nu började hans första egna steg på den politiska karriären då han arbetade som åklagare. Han ska enl. vissa källor ha ägnat sig åt att försöka väcka åtal mot Sullas anhängare och även ha skuldsatt sig genom att anordna vilda fester.

Han hade dock talets gåva, men för att utbilda sig vidare i retorik begav han sig 75 f.kr. till Rhodos för att lära sig av mästaren Apollonios Molon. Resan blev ett strapatssrikt äventyr då Caesar ska ha blivit fångad av Kilikiska sjörövare men lyckats undkomma. I alla fall om man ska tro det som skrivits om det.

Det trejde mithridatiska kriget 74 satte stopp för studierna då Ceasar bestämde sig för att resa tillbaka till provinsen Asia och bygga upp försvaret.

68 f.kr. fick Caesar sin första högre utnämning då han blev quaestur (skattmästare) under Antistius Vetus som var ståthållare i Spanien. Därigenom blev han en del av senaten i Rom.

65 f.kr. gör Caesar sig känd som edil genom att anordna stora festspel. För att få råd med utsvävningarna tar han stora lån av Licinius Crassus.

Hans första viktiga politiska framgång får han 63 fk.r. när han i konkurrens med den ledande politikern Catulus lyckas bli utnämnd till pontifex maximus (överstepräst). En kostsam kampanj som var en av orsakerna och skulderna till Crassus växte.

Fram tills nu är källorna om Caesar vaga. Enstaka faktauppgifter blandas med utsvävande berättelser.
I och med utnämningen till pontifex maximus sätter Caesars karriär igång på allvar och källorna blir desto rikare.


Fortsättning följer..

Böcker om Julius Caesar

Här här några boktips för den som vill läsa mer om Caesar:

Kejsaren - Conn Iggulden

I den fascinerande serien Kejsaren får du följa Caesar uppväxt fram tills han slutligen blir kejsare över Rom. Iggulden blandar fakta och fiktion och berättar en dramatisk och spännande historia.

Den är välskriven, lättläst och spännande, ett äventyr snarare än en historisk skildring. Läsvärd både för den som vill ha en äventyrsberättelse och för den som vill lära känna Caesar.

Kejsaren har gjort stor succé i både England och USA. Böckerna finns även som pocket och som ljudbok.

Den har några år på nacken men är absolut inte sämre för det!

Rom - Bok

Conn Iggulden - Kejsaren, del 1
Skönlitteratur om Julius Caesars liv

Roms portar

På ett gods utanför Rom växer två pojkar upp tillsammans. Gajus är son till en nobel romare. Han och Marcus, hans fosterbror, fostras, bland annat i stridskonst av en legendarisk gladiator. Tillsammans förbereder de sig för ett liv som krigare och ledare och för alltid väver barndomen deras liv samman. Knappt vuxna hotas deras hem av ett slavuppror och de måste slåss för sina liv. Efter att ha förlorat sin familj flyr de till Rom. De hamnar mitt i en explosiv maktkamp som hotar republikens grundvalar.   

Gladiatorspel och intriger i senaten, krig i främmande länder och interna politiska konflikter är alla ingredienser i romanen Roms portar som berättar den otroliga historien om mannen som skulle bli den störste romaren av alla: Julius Caesar.

Köp boken Roms portar här

Rom, miniguide - Bok

Conn Iggulden - Kejsaren, del 2
Skönlitteratur om Julius Caesars liv

Kungars Död

Caesar tvingas lämna Rom men skapar sig ett rykte som duktig militär. I en avlägsen afrikansk provins skapar han en flotta som dominerar hela Medelhavet.

Caesar slåss för Rom och återvänder så småningom hem numera berömd.
Brutus som befinner sig i Rom har skaffat sig inflytande.
Caesar och Brutus återförenas i när de strider för Roms säkerhet mot gladiatorn Spartacus och hans här av gladiatorer och sjuttiotusen slavar.

Conn Igguldens Kungars död är en del 2 i serien Kejsaren, om Julius Caesars liv.

Köp Kejsare - Kungars död här

Om Rom - Bok

Conn Iggulden - Kejsaren, del 2
Skönlitteratur om Julius Caesars liv

Svärdens fält

Efter att ha kväst Spartacus blodiga slavuppror ser Julius Caesar en möjlighet att bli konsul och återvänder med bäste vännen och vapenbrodern Marcus Brutus till Rom, där intrigerande och sammansvärjningar hotar allt det han uppfostrats att värdesätta och kämpa för. Han trotsar stadens mäktiga senatorer och bildar tillsammans med Pompejus och Crassus det första triumviratet.
I Roms namnför ett fälttåg honom till Gallien, där hans ledarskap och ambitioner börjar fjärma honom från Brutus. Deras vänskap sviktar, men tillsammans står de ändå enade i sitt beslut att korsa floden Rubicon, under de sista dagarna av den gamla republiken - den som för alltid skulle komma att förändras av denne man utan motstycke i historien.

Köp Kejsare - Svärdens fält här

Rom, karta - Bok

Conn Iggulden - Kejsaren, del 4
Skönlitteratur om Julius Caesars liv

Krigets gudar

Det ser ut att bli krig. Julius Caesar marscherar med sin stora här mot Rom sedan triumviratet med Crassus och Pompejus brutit samman. Men att slåss mot sina egna är inte lätt och hans väg mot framgång tillsammans med Brutus vid sin sida blir mycket prövande. Trots övertygande tal till senaten och Roms invånare får han inte Spanien, Grekland och Afrika med sig. Kan han lyckas trots att oddsen är så emot honom och kommer hans vapendragare att vara honom trogna?

Det här är den sista och avslutande boken i serien Kejsaren.

Köp Kejsare - Krigets gudar här


Fler böcker om Julius Caesar:

Italiensk ordbok - Bok

159 kr

J.F.C. Fuller

Julius Caesar :
mannen, soldaten, tyrannen

I sin biografi Julius Caesar mannen, soldaten, tyrannen påpekar J.F.C. Fuller att Caesar främst var enastående i sin hänsynslösa äregirighet, sin enorma våghalsighet och sitt skoningslösa tyranni. Det, snarare än hans militära skicklighet var enl. Fuller anledningen till hans framgångar. Det onödiga kriget i Alexandria och den till synes oförberedda erövringen av Gallien är några av de många exempel Fuller ger i boken. Han lyfter också fram ett spännande sekel ur den romerska historien. Genom sitt imponerande omfång är Julius Caesar en biografi som framgångsrikt klargör hur de militära, politiska och ekonomiska aspekterna av det romerska imperiet lyckades skapa en man vars namn för oss kommit att bli synonymt med absolut makt.

Den brittiske generalmajoren J.F.C. Fuller har genom att förena historisk kompetens med militärt kunnande blivit känd som författare till flera militärhistoriska klassiker.

Köp Julius Caesar : mannen, soldaten, tyrannen här

Italiensk fickordbok - Bok

212 kr

Adrian Goldsworthy

Caesar - En biografi

Julius Caesar är en av de skickligaste härförarna genom tiderna. Han var en karismatisk ledare, charmör och slipad politiker. Den dramatiska historien om honom har fascinerat generation efter generation. Caesar är känd för att ha korsat Rubicon, för uttrycket Veni, vidi, vici och för sin kärlekshistoria med den egyptiska drottningen Kleopatra.

I denna biografi sätts Caesar in i ett större sammanhang. Adrian Goldsworthy beskriver målande det turbulenta samhälle Caesar levde i och formades av. Byggd uteslutande på förstahandskällor är detta den första biografin på många år som behandlar samtliga aspekter av Caesar politikern, härföraren och mannen i en och samma volym.

Caesar är det kompletta verket om Julius Caesar, som på bara trettio år gick från att vara helt okänd till att bli en av Roms mest inflytelserika män, med makt att på eget bevåg störta hela den romerska republiken. När han i mars år 44 f Kr mördades av uppretade senatorer härskade han över ett jättelikt imperium.

Köp Caesar - En biografi här

Om böckerna

Priserna som anges här är de priser som gällde
080823. För aktuella priser klicka på respektive bok.

Böckerna säljs av bokus och samtliga är på svenska om inget annat anges.

Leveranstiden är oftast 3-6 dagar (från att du fått din leveransbekräftelse, vilket ibland kan ta ytterligare några dagar).

Saknar du någon bok som du tycker ska vara med så hör av dig.