ROM

Vatikanen i Rom


Vatikanstaten är världens minsta stat men rymmer stora samlingar av konst och skulpurer. Vatikanen är även kristendomens centrum och det, tillsammans med den imponerande arkitekturen gör att turister vallfärdar hit varje år.


Peterskyrkan är ett absolut måste när man är i Rom, läs mer om den här liksom Sixtinska kapellet. Vatinakmuseerna bör man förstås också besöka om man är intresserad av konst och konsthistoria.

I Vatikanen finns en enorm samling konstskatter bestående av skulpturer, målningar, gravstenar, gobelänger och mycket annat. Några av konstverken som återfinns är målningar av Caravaggio, Lenoardo da Vinci (bla Hieronymus), Nicolas Poussin, Fra Angelico, Giotto och Tizian.

De delar som får besökas av allmänheten utan tillstånd är vatikanmuséerna Musei Vaticani, Peterskyrkan Basilica di San Pietro in Vaticano och Sixtinska kapellet Capella Sistina.

När jag och Katarina besökte Rom missade vi Sixtinska kapellet och museerna eftersom det var stängt pga någon form av helgdag som vi inte kände till. Vi var tyvärr där sista dagen på vår resa. Kolla alltså upp vad som gäller!

Vatikanen - Rom 001

Trots att Vatikanstaten är liten finns det plats för vackra välskötta parker.

Vatikanen - Rom 002

Här ser man en del av Vatikanens alla musee-byggnader. En enorm anläggning som det tar tid att besöka.


Här är en lista på några av de museer, samlingar och palats som du kan besöka i vatikanen:

Capella Sistina Sixtinska kapellet
Målningar av bl.a Michelangelo (yttersta domen)

Le Stanze di Raffaello
Dekorerad med målningar av Rafael och hans lärjungar

Pinacoteca Konstgalleriet
Målnigar av Rafael, Perugino mfl

Museo Gregoriano Etrusco Etruskiska samlingen

Museo Gregoriano Egitto Egyptiska samlingen

Museo Sacro Tidiga kristna föremål

Musei di Antichità ClassicheGrekisk/romersk konst

Mueso Pio Christiano Gallera Lapidaria
Tidiga kristna skulpturer samt kristna och hebreiska inskriptioner

Mueso Gregoriano Profano Gregorianska museet för
Hednisk konst och tidiga skulpturer

Museo Missionario-Etnologico Etnologiska missionsmuseet
Föremål från alla delar av kristendomen.

Collezione Arte Religiösa Moderna Galleriet

Biblioteca Apostolica Vaticana Vatikanbiblioteket

Ceramica Keramik från 17- och 1800-talet

Arazzi Vävnadsgalleriet

Mosaici minuti Miniatyrmosaik


Här är några bra länkar för dig som vill veta mer:

Vatikanmuseet, på engelska

Vatikanmuseet, på italienska

Omfattande rundtur i Vatikanbilbioteket (engelska)

Information om de skrifter som finns i Vatikanbiblioteket indelad i sektioner t.ex. arkeologi, musik, medicin, matematik, biologi och humaniora. Ursprungligen från en utställning, Library of Congress i Washington.

Karta som visar VatikanenVatikanen - fakta och info


Vatikanen har varit påvens residens från 1378 och det fanns tidigare något som kallades för kyrkostaten i Italien. När Italien enades upphörde denna och påven var statslös fram till Lateranfördaget 1929 då Vatikanen utlystes till självständig stat och furstendöme (eller påvedöme som det är i det här fallet).

Vatikanstaten har en något udda placering då den ligger i Rom som i sig är huvudstaden i en annan stat, Italien.

Vatikanstaten omgärdas helt av en 3200 meter lång mur och man brukar uppskatta invånarantalet till ca 1000 personer. Vatikanstaten (La Citta del Vaticano) är världens minsta stat om endast 0,44 kvadratkilometer. Vatikanstaten skrevs in på UNESCOs världsarvslista 1984.

Vatikanen har egen eget postverk och egen dagstidning l´Osservatore Romano

Påven

Påven (från papa = fader) är den som styr i Vatikanen och det är benämningen både på biskopen av Rom och på den Katolska Kyrkans högste ledare. Påven som regerar nu heter Benedictus XVI och tillsattes den 19 april 2005. Det har funnits många påvar genom åren och några har inte blivit långlivade.

Ordet påve användes tidigare även om andra högre kyrkoledare. Patriarken av Alexandria och maronitiska kyrkans överhuvud bär fortfarande titeln påve.
Påven anses vara efterträdare till aposteln Petrus som sägs ligga begravd i Peterskyrkan efter att ha dött martyrdöden. En annan benämning på påve är sedan medeltiden Kristi vikarie (vicarius Christi).

Sixtinska kapellet

Sixtinska kapellet är påvens eget privata kapell som även används när kardinalerna sammanträder inför lykta dörrar (en sk. konklav) tex. när en ny påve ska utnämnas. Ordet konklav härrär från conclavo, kammare och clavix, nyckel, dvs låsbart rum.

Kapellet ritades av arkitekten Baccio Pontelli och Sixtus IV uppförde det under åren 1473-1484.

Byggnaden består av ett avlångt rum täckt av ett välvt tak. Sixtus lät flera konstnärer hjälpa till med utsmyckningarna. Mest kända är Michelangelos verk. Han målade taket som föreställer händelser ur skapelsehistorien (1508-1512) samt altarväggen med en fresk som framställer Yttersta domen (1534-1541). Sandro Botticelli och Pinturicchio har även bidragit med fresker.

Under 1970- och 80-talen genomfördes en omfattande restaurering av Sixtinska kapellet.


Har du bestämt dig för att turista i Rom kika i vår Romguide och ära dig några italienska fraser

Turistguide:

Planera ditt besök och dela upp det på minst två dagar om du vill hinna se det mesta utan att trötta ut dig. Det finns mycket att se och det är ofta långa köer.
Kolla även när det är öppet!

För att få ut mesta möjliga av besöket kan det vara bra att köpa en guidad tur. Eftersom man oftast får reda på mer än om man går runt själv och man har även möjlighet att ställa frågor. Kan du inte italienska, se till att guiden talar engelska. Kostar någonstans mellan 20-50 euro beroende på vilken tur du väljer.

Tänk på att inte ha shorts eller för kort kjol. Bara knän är inte tillåtna i Vatikanen. Glömmer du bort klädregeln finns det ändå hopp eftersom förslagna gatuförsäljare gärna säljer överdragsbyxor till dig. De kan kosta så mycket som 5-6 euro. Vill du komma undan billigare kan du köpa begagnade. Försök hitta någon som redan köpt byxor och som precis är klar med sitt besök. När du själv är klar kan du förstås också sälja dom vidare.

Posta dina vykort på Vatikanens postkontor om du vill att de ska komma fram snabbare, deras posthantering är pålitligare än Italiens.