ROM

Spanska Trappan Rom


Spanska trappan (Piazza di Spagna) är ett klassiskt besöksmål i Rom och och har du tur visar den sig från sin bästa sida, rikt utsmyckad med blommor.

Trappan och torget nedanför, Piazza Spagna, är idag en samlingsplats i Rom där man träffas och umgås.

I kvarteren intill trappan hittar den som är ute efter dyra märkeskläder den perfekta shoppingen. Här har alla de stora märkena egna butiker. Men det gäller att man ha gott om pengar!

Har du inte bokat din resa till Rom så leta hos

(Klicka på bilderna för att se en större version)

Spanska trappan - Rom 001

Trappan är storslagen och betraktas som ett måste för Rom-besökaren. Själv tyckte jag inte att den var så märkvärdig. Nedanför trappan var det fullt med folk och rejäl trängsel. Byggställningarna gorde kanske sitt till för att dra ner helhetsintrycket.

Spanska Trappan - Rom 002

Detalj av trappan och byggnaderna bredvid. Till vänster skymtar kyrkan vid dess topp Santissima Trinità dei Monti.

Spanska Trappan - Rom 003

Bredvid trappan återfinns den här statyn Immacolata som restes 1854. Vid foten (ej i bild) återfinns skultpurer som visar Moses och David.

In English:
Spanish steps Rome

Karta Spanska trappan


Fakta om Spanska trappan:

Spanska trappan förbinder Piazza di Spagna med Piazza Trinità dei Monti och ligger på kullen Pincios sluttning.
Trappan ritades avFrancesco de Sanctis och byggdes 1723 med hjälp av pengar från frankrike och med både påvens och kungens välsignelse.

Trappan heter egentligen "Scalinata della Santissima Trinità dei Monti" men kallas Spanska trappan efter Piazza di Spagna, torget som ligger nedanför trappan (spagna = spanska).
Namnet spanska trappan används inte av italienarna eller fransmännen.

Trappan har 138 steg och är byggd i tre nivåer och med tre trapplopp vilket inspirerats av den heliga treenigheten och kyrkan Santissima Trinità dei Monti vid trappans krön.

Vid trappans fot finns fontänen Fontana della Barcaccia som ritades av Berninis far Pietro Bernin och byggdes mellan 1627-1629. Den är utfördes som en vattenfylld båt och är en symbol för när Tibern översvämmades 1598 då en båt ska ha gått på grund vid Pncio. Barcaccia betyder fritt översatt "värdelös båt".


Har du bestämt dig för att åka till Rom är det en bra idé att titta i vår Rom guide först och kanske också att lära dig några fraser på italienska

Turistinformation:

Karta Spanska Trappan


Turistguide:

Allmänt


Trappan är välbesökt och det kan bli riktigt trångt. Har du sett vackra bilder från trappan och förväntar dig en enastående blomsterprakt riskerar du att bli besviken.

Nedanför torget hittar den seriöse märkesshopparen med gott om pengar sitt lystmäte. Den som inte har en välfylld plånbok kan nöja sig med suktande fönstershopping.