ROM

Piazzale Garibaldi Rom


Garibaldiplatsen är en hyllning till frihetskämpen och nationalsiten Guiseppe Garibaldi. Den ligger högt placerad och erbjuder därför en magnifik utsikt över centrala Rom.

Guiseppe Garibaldo var en italiensk gerillakämpe som levde på 1800-talet och på Piazzale Garibaldi har man rest en stor staty över den mest hyllade av de italienska nationalhjältarna.

(Klicka på bilderna för att se en större version)

Piazzale Garibaldi - Rom 000
Piazzale Garibaldo är både en minnesplats och en rondell. Varför har vi inte sådana här konstverk i rondellerna hemma i Sverige?

Piazzale Garibaldi - Rom 001

Den majestätiska statyn över Guiseppe Garibaldo.

Piazzale Garibaldi - Rom 002

Utsikt äver Rom från Piazzale Garibaldo. Det välvda taket tillhör Pantheon

Piazzale Garibaldi - Rom 003

Här ser man Piazza Venecia i mitten av bilden.

Piazzale Garibaldi - Rom 004

Ännu en vy över Rom. Förhoppningsvis har man nu röjt lite träd och sly som skymmer den annars enastående utsikten.

Karta som visar Piazzale Garibaldi i RomFakta om Guiseppe Garibaldi:

Piazzale Garibaldi är tillägnat Guiseppe Garibaldi och pryds av en enorm staty där Guiseppe sitter till häst. Hans fru Anita finns också avbildad. Platsen är inte något stort turistmål men däremot ett ställe där Roms invånare gärna tar sig en promenad i de vackra omgivningarna.

Jag minns tyvärr inte vem som skapat statyn och har inte hittat någon information om den heller. Däremot finns det en del att berätta om Guiseppe Garibaldi.

Guiseppe föddes den 4 juli i Nice och avled den 2 juni 1882 på Sardinien. Han var en frihetskämpe och naitonalist och var en av de ledande inom Risorgimento som kämpade för ett enat Italien. På den tiden var det nuvarande Italien splittrat i flera småstater. Den nationalistiske teorietikern Guiseppe Mazzini influerade Garibaldi när det gällde synen på politik.

Garibaldi var duktig på att väcka intresse genom att använda sig av slagord och detaljer. Bl.a. införde han en röd skjorta som en slags uniform för sina frihetskämpar. Han hade kommit över ett parti skjortor som egentligen var till för arbetare i Buenos Aires.

1834 dömdes Garibaldi till döden efter ett misslyckat kuppförsök men han flydde till Sydamerika där han fram till 1848 slogs för folkets frihet. Oftast till sjöss mot kolonialmakterna Portugal och Spanien och alltid i främsta ledet.
Han grundade det som kallades för den italienska legionen.
I sydamerika träffade han även sin första hustru Anita.

Garibaldi var en idealist som följde den romerske fältherren och statsmannen Manlius läror. Han var hård och krävde disciplin av alla och lät till och med avrätta sin son som hade brutit mot disciplinen.

Under revolutionen 1848 återvände Garibaldi till europa och samlade en gerillaarmé som bl.a. stred mot Österrike. Efter att Rom föll 1849 gick han åter i exil men återvände igen 1854. Han hade då tappat tron på sin forne förebild Mazzinis förmåga att ena landet.

Garibaldi slog sig ihop med Sardiniens kung Viktor Emanuel och försökte efter en tid erövra Sicilien med ungefär 1000 rödskjortor. Han ska ha utropat sig till diktator när han landsteg. Hans anfall var framgångsrikt och hans styrkor lyckades besegra den napolitanske kungens armé. Det här var den största av Garibaldis militära bragder.

Garibaldi ville nu tåga mot Rom men tvingades att lämna över sina erövringar till den Sardinske kungen som var rädd att bli indragen i krig mot Frankrike som var påvens beskyddare. Garibaldi drog sig då missnöjd tillbaka en längre tid men gjorde senare försök att inta Rom. Både det första försöket 1862 och det andra 1867 misslyckades. Det senare blev hans sista militära insats.

Garibaldis kamp bidrog (trots många misslyckanden) till att grundlägga den moderna italienska staten. Han hyllas som nationalhjälte och är italiens mest poulära och älskade historiska person. Han levde ett äventyrsfyllt liv och slogs för andra utan egen vinning. Han var även en djärv och modig ledare som entusiasmerade sina soldater.

Vissa brister som ogenomtänkta politiska utspel och brist på självkritik liksom hans krav på överdriven stenhård disciplin har fallit i glömska och har inte påverkat hans enorma popularitet.

Enligt Wikipedia ska det finnas mer än 5500 vägar och torg uppkallade efter Garibaldi. Piazzale Garibaldi är alltså inte något unikt.

Turistinformation:

Karta Piazzala Garibaldi


Turistguide:

Allmänt


Statyn är i sig intressant men platsen är kanske mest välbesökt för att den erbjuder en av de vackraste utsikterna över Rom (även om en del träd skymmer sikten). Runt platsen finns det gott om trevliga promenadvägar och lummig natur där invånarna i Rom träffas.

Har du ont om tid kanske inte Garibaldiplatsen är det första du ska besöka men om du är ute och promenerar i Trastevere kan du lika gärna ta en tur hit (fast det kan vara lite jobbigt för det är en rejäl uppförsbacke).

Eftersom platsen är välbesökt kan du med stor sannolikhet räkna med att det står en ambulerande kiosk på toppen och erbjuder något svalkande att dricka.