ROM

Piazza Navona Rom


Piazza Navona är mötesplatsen i Rom för både turister och romaren. Perfekt ställe att ta det lugnt på med en fika eller en bit mat och bara studera folkvimlet. Nattetid höjs pulsen när folk samlas här för att umgås.

Piazza Navona byggdes ursprungligen för racing med en typ av stridsvagnar där förloraren riskerade att avrättas. I dag är Piazza Navona ett ställe med torghandel, restauranger och fik, en och annan konstnär eller artist visar också upp sina färdigheter. Som turist kan du här hitta det sedvanliga utbudet av souvenirer.

Torgets inramning och de vackra fontänerna gör det väl värt ett besök. Restaurangerna är ganska dyra. Vill man äta billigare men lika bra kan det vara en idé att testa någon gata intill. Det vimlar nämligen av matställen och pubar i området.

(Klicka på bilderna för att se en större version)

Piazza Navona - Rom 001

Piazza Navona är ett väl tilltaget torg där fontäner, turister, gatuförsäljare och restauranger trängs. Till vänster skymtar kyrkan Sant'Agnese in Agone.

Piazza Navona - Rom 002

De fyra flodernas fontän som står mitt på torget kröns av en egyptisk obelisk. Liksom den som finns på Piazza del Popolo stod även den här obelisken på Circus Maximus från början.

Piazza Navona - Rom 003

I en stor stad som Rom pågår det alltid renoveringsarbeten lite här och var. Byggnads-ställningarna är normalt kanske inte så roliga men här tyckte jag att de faktiskt var lite dekorativa.

Piazza Navona - Rom 004

Vackra gamla gatlyktor är det gott om i Rom och vissa lyktstolpar är som den här rejält tilltagna.

Piazza Navona - Rom 005

En annan fontän som Bernini varit inblandad i, Fontana del Moro.

Piazza Navona - Rom 006

En av skulpturerna vid foten av De fyra flodernas fontän som ritades av Giovanni Lorenzo Bernini.

Piazza Navona - Rom 007

Byggnaderna i Rom är vackra och man kan ägna sig åt att bara promenera omkring och njuta. Om man är intresserad av arkitektur vill säga.

Piazza Navona - Rom 008

Romarna tycks älska växter och de flesta balkongerna och takterasserna dignar av deras odlingar.

In English:
Piazza Navona, Rome

Karta som visar Piazza Navona i RomFakta om Piazza Navona:

Piazza Navona stod klart 86 och byggdes av kejsaren Domitian som arena för stridsvagnsracing. Förloraren riskerade livet. I dag är det en mötesplats med torghandel och restauranger. På kvällarna råder här ett sjudande nattliv.

I mitten av torget ligger Fontana dei Quattro Fiumi, de fyra flodernas fontän, eller fyrflodsfontänen som den också kallas på svenska. Den ärett verk av Giovanni Lorenzo Bernini och avtäcktes 1651. Den var ett beställningsverk av påven Innocentius X. Fontänen består av en klippa som kröns av en obelisk som tidigare stod på Circus Maximus vid Via Appia.
De fyra floderna är Danube, Rio de la Plata, Ganges och Nilen. Flodgudarna i fontänen representerar de världsdelar där floderna låg och de världsdelar man kände till vid den tiden: Europa, Afrika, Asien och Amerika.
Bernini lät sina elever skulptera flodgudarna men formgav själv klippan och några mindre figurer. Fontänen innehåller även sju djur som har koppling till de olika floderna.

I den norra delen av torget finns statyn Fontana di Nettuno från 1878 som visar havsguden Neptunus när han kämpar med ett havsmonster.
I den motsatta södra delen ligger Fontana del Moro som skapades av Giacomo della Porta men som omdesignades senare av Bernini som lade till centralfiguren "il Moro".

Kyrkan Sant´Agnese som ligger vid torget ritades av Berninis konkurrent, Francesco Borromini. Från början hade kyrkan sin entré från baksidan sett från torget men byggdes senare om. Girolamo Rainaldi var den som påbörjade arbetet med kyrkan men han ersattes efter ett år av Borromini som ritade om nästan allt. Men 1655 dog påven Innocentius X och när Borromini tappades hans stöd ersatte prins Camillo Pamphili honom med Rainaldi som färdigställde kyrkans fasad 1666.

Vid torget ligger även Palazzo Pamphili, den Brasilianska ambassaden som tidigare var ett palats. Det ritades av Girolamo Rainaldi och färdigställdes 1650.

Turistinformation:

Karta Piazza Navona

Turistguide:

Allmänt


Piazza Navona är ett trevligt ställe att besöka såväl dagtid som kvällstid. Här är det alltid mycket folk och full fart på torghandeln. Det finns gott om restauranger och fik, eller varför inte avnjuta italiensk glass? Fontänerna och byggnaderna är vackra att se och besök gärna kyrkan Sant´Agnese (om inte för att komma undan solen för en stund om det är en riktigt het dag :-).

Tyvärr är det ganska dyrt att äta här så en god idé för den med mindre plånbok kan vara att välja en sidogata istället. Matställen finns det gott om i det här området, speciellt västerut.