ROM

Colosseum - Rom


Genom "bröd och skådespel" på Colosseum distraherade Roms kejsare folket. Samtidigt vältrade de sig själva i pengar och överflöd genom att suga ut befolkningen.

I arenan, som rymde 55 000 åskådare, kunde man få se allt från gladiatorspel och teater till avrättningar och strider mellan vilda djur. Åtskilliga krigsfångar, brottslingar och slavar fick sätta livet till för att roa publiken som ropade "Där fick han!" (Habet!) när någon dödades. Den som klarade sig undan striderna men hade kämpat dåligt riskerade ändå att mista livet. Det räckte att kejsaren valde att göra tummen ner.


Har du inte bokat din resa till Colosseum i Rom så leta hos

(Klicka på bilderna för att se en större version)

Colosseum - Rom 001

Trots att Colosseum är i dåligt skick är det fortfarande en de mest imponerande sevärdheterna i Rom.

Colosseum - Rom 002

På den här bilden förstår man hur stor Colosseum är när man ser hur små människorna är i förhållande till arenan.

Colosseum - Rom 003

Utanför Colosseum kan man låta sig fotograferas tillsammans med gladiatorer som gärna ställer upp. De flesta tror att det är en trevlig gest gentemot turisterna men efteråt vill gladiatorn gärna ha betalt annars surnar de till. Ett knep som även användes flitigt på andra håll. Ta inte emot något som verkar gratis om du inte är beredd att betala. Uteliggare och "vanliga" tiggare såg vi annars inte något av i Rom.

Colosseum - Rom 004

Den här sidan av Colosseum är i mycket sämre skick. Utanför arenan såg vi förresten även en kutryggig tiggande gammal dam med böjt huvud, klädd i en sliten kappa med stor huva. Huvan dolde ansiktet helt men vi lade märke till att hon bar svindyra joggingskor av senaste modell under kappan! "Damen" var nog inte riktigt så gammal som hon ville ge sken av :-)

Colosseum - Rom 005

Här ser man en del av de många gångar som fanns under arenan.

Colosseum - Rom 006

Här på läktarna satt den blodtörstiga publiken.

Colosseum - Rom 007

Utsikt från Colosseum där man ser Konstantins triumfbåge och bakom den en del av Palatino där de rika i Rom bodde.

Colosseum - Rom 008

Här ser man en liten del av Forum Romanun och resterna av Venus tempel.

In English:
Colosseum Rome

Karta som visar Colosseum i Rom


Colosseum, historia och fakta:

Byggandet av Colosseum (Colosseo)påbörjades 72 e.kr. av Vespanius och invigdes med pompa och ståt av hans son kejsar Titus 80 e.kr men kejsar Domitianus var den som slutförde bygget. Invigningsfesten pågick i hundra dagar och man tror att ungefär 9 000 djur (varav fyra elefanter) och 2 000 gladiatorer miste livet under tillställningen. Den avslutades med att kejsaren fyllde arenan med vatten och lät sedan hästar och tjurar simma omkring samtidigt som gladiatorer i båtar utkämpade sjöslag.

Namnet Colosseum kommer från den kolossala statyn av kejsar Nero som stod intill platsen där arenan byggdes. Det officiella namnet är Den flaviska amfiteatern (Amphiteatrum Flavium).

Colosseum är 524 meter i omkrets och är 48 meter hög. Den är 79 meter lång och 46 meter bred. Den rymde
55 000 åskådare. Arenans trägolv var täckt av sand (= rena , därfrån kommer även namnet arena).

Vid krönet av arenan fanns anordningar för att spänna ut en duk, velariet, som användes för att skydda publiken mot den brännande solen. Uppgiften att sköta velariet anförtroddes sjömän i den kejserliga flottan. Det var en komplicerad och finurlig anordning som bestod av åtskilliga block, taljoroch rep förutom tyget som skymde solen och alla vimplar som prydde arenan.

Duken var alltså en smart anordning för att öka bekvämligheten. Själv förundras jag över att den blodtörstiga publiken inte tålde lite sol samtidigt som de förväntades få se gladiatorer och djur slakta varandra på arenan...

Ingångarna till Colosseum var numrerade för att åskådarna av olika social status skulle hitta sin rätta plats. Kejsaren hade förstås en egen entré.

En av ingångarna till arenan användes för att frakta ut döda gladiatorer och djur. En annan användes för gladiatorerna och deras följe när de gjorde entré i arenan. När de defilerade förbi kejsaren ropade de:
"Var hälsad, Caesar, de som ska dö hälsar dig!" (Ave Caesar, morituri te salutant!) Jag tvivlar på att den seden tillkom spontant...

Statyn av Nero finns inte längre kvar utan smältes ner för att göra vapen. Även Colosseum drabbades genom att man använde armeringen, vilket i sin tur ledde till att stora delar av fasaden rasade vid ett jordskalv. Man "plundrade" även Colosseum på mängder av vit marmor som användes till bl.a. Peterskyrkan och Fontana
di Trevi.

Colosseum är en sevärd arena att besöka men samtidigt representerar den ett lågvattenmärke i människans historia, då man för nöjes skull lät människor och djur slakta varandra på löpande band.

Turistinformation:

Öppettider

Sommar: 8:30-19.45
Vinter: 8:30-16:30
Biljettkassan stänger
1 timme tidigare.

Det kostade, om jag inte minns fel, 15 euro att besöka Colosseum.

Kontakt


Adress: Piazza del Colosseo
Tel: 063 996 7700

Karta Colosseum


Turistguide:

Allmänt om Colloseum


Stora delar av Colosseum är avstängda och inträdet är ganska dyrt i förhållande till vad man får. Är man väl på plats tycker jag ändå att man naturligtvis ska gå in. Arenan är mäktig.
Varning för långa köer om du kommer vid fel tid.

Innan du åker till Rom och besöker Colosseum, Forum Romanum och Palatino kan det vara en bra idé att först se filmen Gladiator. Även om den kanske framställer gladiatorlivet löjeväckande heroiskt visar den hur arenan och omgivningarna kunde ha sett ut.

 

En annan detalj som kan vara bra att veta om någon råkar illa ut är att det i Collosseum finns två hjärtstartare utplacerade. Hjärtstartare behövs om någon plötsligt drabbas av hjärtstopp. Här kan du läsa med om hjärtstartare i Rom.