ROM

Castel Sant' Angelo Rom


Ängelsborgen var från början ett mausoleum som Kejsar Hadrianus byggde ca: 130 e.kr. för sig och sina efterträdare. Det byggdes senare om till en fästning för att försvara Rom.

Namnet Castel Sant' Angelo uppkom när påven Gregorius den store 590 trodde sig se ärkeängeln Mikael på krönet av mausoleumet. En staty restes senare så numera kröns Castel Sant' Angelo av en ängel med svärd. I Borgen finns mycket att se och den är väl värd ett besök.

(Klicka på bilderna för att se en större version, fler fotografier finns i fotogalleriet)

Castel Sant´Angelo - Rom 001

För att komma in i det ursprungliga runda mausoléet måste man ta sig genom mörka gångar.

Castel Sant´Angelo - Rom 002

Högst upp kan man se ärkeängeln Mikael när han stoppar ner svärdet i skidan.

Castel Sant´Angelo - Rom 003

Maulsoléet användes som gravplats och här vilar bl.a. skaparen själv, Hadrianus, tillsammans med flera andra.

Castel Sant´Angelo - Rom 004

Runt det runda mausoléet har borgen befästs med ytterligare murar och borgen var en gång i tiden en av Roms viktigaste försvarsverk.

Castel Sant´Angelo - Rom 005

Här ser man ett torn varifrån man kunde försvara sig mot angripare som kom längs floden Tibern. I dag används floden mest som en plats för nöje. Partytälten står tätt längs flodkanten på andra sidan.

Castel Sant´Angelo - Rom 006

Här syns en del av borgens vapenarsenal. Även kanoner användes för att försvara Rom. i Borgen finns flera utställningar bl.a. med vapen och rustningar.

Castel Sant´Angelo - Rom 007

Detalj från en välbevarad del av fasaden. Hela borgen är inte lika vacker och renoveringsarbeten pågår för fullt.

Castel Sant´Angelo - Rom 008

På gården uppe på Castel Sant' Angelo finns det en hel del att se och där hittade vi den är märkliga trapputsmyckningen.

Castel Sant´Angelo - Rom 009

Utsikten är i sig en anledning att besöka Castel Sant'Angelo. Här ser man ut mot Vatikanen med Peterskyrkan och Petersplatsen. Tyvärr var det ganska disigt i Rom när vi var där.

Castel Sant´Angelo - Rom 010

Castel Sant' Angelo är fullt av trappor och gångar. Det kan inte vara kul att bo innanför dörren på bilden och komma på, just som man lämnat borgen, att man glömt plånboken hemma.

Castel Sant´Angelo - Rom 011

Här ser man balkongen som vetter ut mot bron Ponte Sant'Angelo.

Castel Sant´Angelo - Rom 012

I akvedukten som tidigare försåg borgen med vatten finns en dold gång som leder in till Vatikanen.

Castel Sant´Angelo - Rom 013

Utsikt mot Tibern och Ponte Sant'Angelo där det vimlade av gatuförsäljare med olika sorters souvenirer.

Castel Sant´Angelo - Rom 014

Här är vi åter djupt nere i borgen. Avsaknaden av dagsljus tillsammans med välplacerad belysning skapade en mystisk stämning.

In English:
Castel Sant' Angelo Rome

Karta med Castel Sant´ Angelo i Rom


Fakta om Castel Sant' Angelo:

Kejsar Hadrianus påbörjade bygget av mausoléet ungefär 130 men hann inte själv avsluta projektet som avslutades ett år efter hans död 138 av hans efterträdare Antonius Pius 129.

Mausoléet består av en sockel som är 90x90 meter bred och 15 meter hög. Ovanpå den reser sig en mäktig cylinder vars övre del pryddes av marmostatyer. I mausoléet ligger Hadrianus och hans hustru Sabina liksom många fler, bl.a. Caracalla som ligger bakom byggandet av flertalet badhus. Mausoléet omvandlades senare till försvarsverk som en viktig del av Roms försvarssystem. Sockeln förvandlades bl.a. till murar och man byggde även på flera försvarstorn.

Namnet Castel Sant' Angelo sägs häröra från 590 då påven Gregorius den store ledde en procession till Peterskyrkan i syfte att få gudomligt beskydd mot pesten som ansatte Rom. Påven fick då se ärkeängeln Mikael uppe på mausoléet där han stack tillbaka sitt svärd i skidan. Påven tog det som ett tecken på att pestens härjningar nu var över.

Högst upp på Castel Sant' Angelo kan man numera se en staty föreställande ärkeänglen Mikael. Den skapades på 1800-talet av belgaren Pieter Werschaffelt.

Påven Nciolaus II såg 1277 till att bygga en hemlig gång, dold i akvedukten mellan borgen och Peterskyrkan för att snabbt kunna ta skydd om det skulle behövas.

Francés Charles VIII invaderade Rom 1494 men tvingades retirera efter att ha blivit tungt beskjuten från Borgen.

Clemens VII tog betäckning i borgen då Karl V plundrade Rom 1527. Han tvingades då stå och titta på när stora delar av Rom brann medan de som befann sig innanför borgens murar klarade sig oskadda.

Castel Sant' Angelo har även använts som fängelse men har nu blivit ett museum; Museo Nazionale di Castel Sant'Angelo.

Borgen har fått extra uppmärksamhet eftersom en viktig del av handlingen i Dan Browns bok Änglar och demoner utspelas här. Det anordnas numera guidade resor där man följer i huvudpersonen, Robert Langdons fotspår.

Bron Ponte Sant´ Angelo som även den byggdes av Hadrian klarade sig i 15 sekel innan den 1450 rasade under det enorma trycket från alla pilgrimmer som hade samlats här under firandet av ett heligt år. Bron byggdes åter upp och på 1700-talet skapade Bernini och hans lärlingar skulpturerna som i dag finns på bron.

Turistinformation:

Öppettider


9.00-20.00
Måndagar stängt.
Biljettkassan stänger
1 timme tidigare.

Det kostar en slant att besöka Castel Sant'Angelo men tyvärr minns jag inte hur mycket.

Kontakt


Adress: Lungotevere Casteloo 50
Tel: 066 819 111 /
063 996 7600

Karta Castel Sant´Angelo


Turistguide:

Mycket att se
Avsätt några timmar för ditt besök på Castel Sant'Angelo. Det tar en stund bara att ta sig runt i borgen och det finns flera utställningar att se. Du kan både se rustningar, vapen, målningar och annan konst.

Passa även på att fika eller testa den italienska glassen i serveringen som finns.