ROM

Blandade sevärdheter i Rom


Här har jag samlat lite "gott & blandat" från Rom som jag inte har tillräckligt med material om för att fylla en hel sida.


(Klicka på bilderna för att se en större version, fler fotografier finns i fotogalleriet)

Bocca della Verità - Blandat - Rom 001

Bocca della Verità

Masken som är skultperad i Pavonazzettomarmor hittar du vid ingången till kyrkan Santa Maria in Cosmedin.

Santa Maria - Blandat - Rom 001

Santa Maria in Cosmedin

Här är tornet till kyrkan och vid entrén hittar du Bocca della Verità. En av sevärdheterna i Rom.

Tempio di Vesta  - Blandat - Rom 001

Tempio di Vesta

Ett tempel som användes av Vestakulten.

Tibern - Blandat - Rom 001

Tibern

Floden Tibern flyter genom Rom och bidrar till dess karaktär. Det var en viktig transportled en gång i tiden men Rom har även blivit anfallet via Tibern. Det var bl.a. som skydd mot det som Castel Sant´Angelo byggdes om från mausoleum till borg.

Tibern - Blandat - Rom 001

Tibern

Här är Tibern igen vid bron Ponte Sant´Angelo med utsikt mot centrala Rom. Bron ligger vid Castell Sant´Angelo.

Romulus & Remulus - Blandat - Rom 001

Romulus & Remus

Skulptur av bröderna som är en del av legenden kring hur Rom blev till. Här de diar en varghona.

Augustus Mausoleum  - Blandat - Rom 001

Augustus Mausoleum

Till vänster skymtar en del av mausoléet och bakom det en av Roms många kyrkor. För den som följer TV-serien Rom (spoilervaring) kan det vara intressant att veta att Augustus hette Octavius innan han blev kejsare.

Giordano Bruno  - Blandat - Rom 001

Giordano Bruno

Bruno var en fritänkande filosof och vetenskapsman. Han brändes levande på bål av inkvisitionen i Rom. Statyn finns på torget Campo dei Fiori. Där har man marknad på förmiddagarna och på kvällen träffas man och umgås.

Kyrkokör - Blandat - Rom 009

När vi kikade in i en kyrka i Trastevere skulle de precis påbörja en gratiskonsert med en amerikansk kör. Inte riktigt min musiksmak i vanliga fall men det visade sig bli en av de mest stämmningsfulla musikupplevelserna jag haft.

Tibern  - Blandat - Rom 001

Tibern om natten är en upplevelse och en sevärdhet i sig när man besöker Rom. Längs flodkanten finns det många restauranger och barer. Ingen dålig utsikt när man njuter av en kall öl efter att ha vandrat runt och turistat en hel dag.

Lite fakta:

Bocca della Verità

Masken som är skultperad i Pavonazzettomarmor är 1,75 m i diameter och väger 1200 kg. Du hittar den vid ingången till kyrkan Santa Maria in Cosmedin. Stoppar du in handen i "Sanningens mun" och du begått mened kommer du enl. sägnen att få handen avbiten!

Tempio di Vesta

Vestatkulten grundades av Roms andre kung och de tillbad Vesta, eldens gudinna.

Romulus & Remus

Enligt sägnen övergav guden Mars sina nyfödda tvillingsöner, Romulus och Remus. De räddades av en varghona som lät dem dia och hittades senare av en fattig fåraherde och hans fru. Med hjälp av en helig plog plöjde bdröderna upp gränslinjerna för staden men de blev genast osams. Romulus dödade Remus och döpte sedan staden till Rom efter sitt eget namn.

Augustus Mausoleum

Kejsar Augustus byggde sitt maulsoelum 28 f.kr. och det är runt med en diameter på 90 meter och höjden 42 meter. Här begravdes flera i den kejserliga familjen.

Giordano Bruno

Bruno var en italiensk fritänkande filosof, präst och kosmolog. Han sysslade även med det ockulta och intresserade sig för magi.

Han föddes 1548 och dog år 1600 då han dömdes att brännas levande på bål av den romerska kyrkans inkvisition. Bruno anses vara den första som dött martyrdöden på grund av att han "tänkte fritt".
Han försvarade bl.a. Copernicus heliocentriska världsbild där jorden roterar kring solen och inte tvärtom som kyrkan påstod. Om det var därför han dömdes till döden är inte historiskt fastställt men även Galileo Galilei fick problem med kyrkan av samma anledning. Han tvingades sitta fängslad i sitt hem så det får nog ses som ganska troligt att Brunos tro på den helocentriska världsbilden kan ha varit en starkt bidragade orsak.

Påven Johannes Paulus den II erkände långt senare att kyrkan hade fel om Galileo. Det skedde alltså först när kyrkan överbevisats av vetenskapen om vad som snurrade runt vad. Någon sådan ursäkt har aldrig framförts i Brunos fall. Vilket ändå borde vara det naturliga oavsett om de avrättade honom pga. av ockultism eller hans övertygelse om att jorden snurrade runt solen.