ROM

Peterskyrkan / Petersplatsen i Rom

Katolicismens huvudkyrka, uppkallad efter aposteln Petrus, är en vacker och ståtlig byggnad samtidigt som den påminner om ett museum fullt med konstskatter.
Den förstås en av de största och mest besökta attraktionerna i Rom eftersom både vanliga turister och katoliker vallfärdar hit.

Den enorma kyrkan i sig är en uppvisning i magnifik arkitektur och utsikten från kupolen på kyrkans tak är även den lika storslagen. Utsmyckningarna och skulpturerna liksom historiens vingslag bidrar till en minnesvärd upplevelse för den som besöker Rom och Peterskyrkan.

(Klicka på bilderna för att se en större version, fler fotografier finns i fotogalleriet)

Peterskyrkan - Rom 001

Petersplatsen med den enorma Peterskyrkan i bakgrunden. Räkna med långa köer och du kommer inte in om du är barbent! Peterplatsen omgärdas av jättelika pelarrader krönta av helgonstatyer.

Peterskyrkan - Rom 002

Längst in i Peterskyrkan finns det här fönstret som glöder effektfullt. Eftersom det är ganska dunkelt i kyrkan rekomenderar jag stativ (eller en riktigt bra kamera) om du vill fotografera. Något jag tyvärr saknade.

Peterskyrkan - Rom 003

Kyrkan har flera kupoler som släpper in dagsjuset och skapar ett stämningsfullt sken. Trots de många fönstren är ändå kyrkan ganska svagt upplyst. Ändå var det gassande sol (och 35 grader varmt) när vi var där.

Peterskyrkan - Rom 004

I katakomberna under Peterskyrkan ligger många påvar begravda. Här kan du besöka graven efter Johannes Paulus II, den förre biskopen av Rom. Ett besök i katakomberna är kanske mest givande för troende katoliker.

Peterskyrkan - Rom 005

Ta dig tid (och ork) att ta dig upp på toppen av Peterskyrkan. Då belönas du med en utsikt där du bl.a. kan titta in i Vatikanstaten och se hur Påven bor. På bilden ser du bara en del av det stora området.

Peterskyrkan - Rom 006

Storslagen utsikt från Peterskyrkan över Petersplatsen. Längre bort, lite till vänster, ser du även Castell Angelo. Uppifrån kupolen kan du se ut över hela Rom och det är väl värt mödan att ta sig upp.

In English:
St. Peter's Basilica Rome

Karta som visar Petersplatsen


Fakta om Peterskyrkan:

Basilica di San Pietro in Vaticano som den heter på Italienska invigdes 1625. Man började bygga redan 1506 och det tog alltså 120 år att färdigställa den. Det berodde på en nästan hundra år lång debatt om hur den skulle utformas. Till slut ritade Carlo Maderno delar av kyrkan som sedan kunde börja byggas men många andra har bidragit till utformningen bl. Rafael och Michelangelo.

Peterskyrkan är världens största katolska kyrka och den mäter 212 m. utvändigt och 187m. och har en höjd på 187m.

Namnet Peterskyrkan kommer från aposteln Petrus som dog martydöden ca: 64 e.kr. under kejsar Neros förföljelser och Petrus ligger även begravd i kyrkan. Många vallfärdar till Peterskyrkan och tårna på bronsstatyn över Petrus har nötts bort av alla kyssar den fått motta av pilgrimmer.

I kyrkans korsmitt förvarar man reliker och där ska b.la. en del av Kristi kors finnas.

Peterplatsen framför kyrkan ritades av Giovanni Lorenzo Bernini och invigdes 1666. Den är oerhört stor och under vissa högtider samlas över
300 000 människor på platsen. Kolonnerna som omger den kröns av 140 helgonstatyer.

Vid Berninis högaltare får endast påven hålla i mässan.

En av de mer kända skulpturerna är Pietà som skapades av Michelangelo 1499 och den föreställer jungfru Maria när hon håller den döde jesus i sitt knä.

Drottning Kristina (1626-1689) ligger begravd i Peterskyrkan och det finns en minnesvård av Carlo Fontana rest över henne.

Turistinformation:

Öppettider


Basilikan:
Vinter:
mån-lörd: 7:00-18.00
Sommar:
mån-lörd: 7:00-18.00
Övriga delar som tex. kupolen öppnar 1-2 timmar senare och stänger 1-2 timmar tidigare.

Kontakt


Adress: Piazza san Pietro
Tel: 066 988 34 62

Karta Petersplatsen


Turistguide:

Räkna med köer


Ska du besöka Peterskyrkan bör du avsätta minst en hel dag om du vill hinna se allt. Köerna kan bli ganska långa, räkna med en timmes väntan om det är högsäsong.

Ta på långbyxor


Se också till att inte gå dit barbent för då kommer du inte in (enkla byxor brukar gå att hyra på plats för någon euro och du kan sedan sälja dem vidare efter ditt besök).

Sixtinska kapellet


Vill du besöka Sixtinska kapellet måste du gå runt för att komma in på baksidan trots att det ligger direkt till höger om Peterskyrkan. Obs! Kapellet är inte öppet alla dagar.

Vacker utsikt


Du kan ta dig upp på toppen av Peterskyrkans stora kupol. Det är en jobbig promenad uppför bitvis smala trappor men det är väl värt besväret!

Begravda påvar


Under kyrkan finns även katakomber med gravar där påvarna ligger.

Frimärken


Vid Petersplatsen ligger det ett postkontor. Känner du någon frimärkssamlare kan du passa på att skicka ett vykort med postsämpel från Vatikanstaten.

Karta Peterskyrkan