ROM

Palatinen (Palatino) Rom


Palatinen (eller Palatino på italienska) är platsen där staden Rom "Roma Quadrata" föddes ca: 753 år f.kr. Det var naturligt att det skedde här eftersom höjden var lätt att försvara. Här bosatte sig snabbt de förnämsta familjerna i Rom i ståtliga och påkostade residens.

Senare byggdes det även ett residens åt kejsaren och hans hov på kullen som till slut i nästan bara bestod av olika byggnadsverk. Även om ruinerna som finns kvar i dag ger en fingervisning av de enorma anläggningar som en gång fanns här är det ändå svårt att förstå hur stort det måste varit en gång i tiden. Här fanns inte bara bostäder utan även flera bibliotek, en stadion, basilikor, gallerier mm. som trängdes med fontäner, statyer och annan utsmyckning.

(Klicka på bilderna för att se en större version)

Palatino - Rom 001

Du passerar en fontän på vägen upp på Palatino när du kommer från Forum Romanum.

Palatino - Rom 004

En mindre stadion (eller hippodrom) som byggdes av Domitianus. I Rom gillade man att bada och att se på när folk slogs..

Palatino - Rom 003

Delar av det kejserliga palatset. Bakom ruinerna till höger ligger Circus Maximus.

Palatino - Rom 002

Här syns resterna av det kejserliga palatset, Domus Severiana och Domus Augustus.

Palatino - Rom 005

Utsikt längs med palatset med Circus Maximus till höger. Severus såg till att bygget blev av.

Palatino - Rom 006

Här sitter jag och tar picknick i skuggan av ett enormt träd. Det var runt 35 grader varmt när vi var i Rom...

Palatino - Rom 007

Palatino är det perfekta stället att bara strosa runt i oavsett ruinerna. Det finns fler parker i Rom som inte kostar pengar

Palatino - Rom 008

Här syns större delan av Palatino från andra sidan av Circus Maximus. Besökare av Rom fick se en mäktig syns. Klicka på bilden för att bättre se hur enormt det är!

In English: The Palatine Hill, Rome

Karta som visar Palatino i RomFakta om Palatino:

På Palatino grundades enligt sägnen staden Rom ca: 753 f.kr. Man har hittat rester efter hyddor som daterats till ungefär det årtalet. En av hyddorna togs väl om hand under kejsarepoken i Rom eftersom den ansågs ha varit hem till Roms grundare Romulus. Att Rom grundades här är lätt att förstå eftersom kullen låg bra till på flera sätt. Den var lätt att försvara och samtidigt låg den nära till Tibern.

Palatino var redan under tiden när Rom var en republik ett bostadsområde för de rika och mäktiga. Hortensius, Grassus, Clodius, Catilina och många andra bodde här men området exploaterades på allvar först efter att Kejsar Augustus bosatte sig här. Augustus föddes på Palatino 63 f.kr. och han köpte Hortensius ganska enkla hus. Senare byggde han ett mer "värdigt" residens som invigdes 26 f.kr. Det brann tyvärr ner 3 e.kr. Efter en massiv insamling som alla bidrog med kunde ett nytt residens byggas. Augustus tog endast emot ett enda mynt av varje som ville bidra men insamlingen gav förmodligen ändå en rejäl summa. Det nya residenset som byggdes över det gamla blev ännu praktfullare än det gamla.

Efter Augustus död fortsatte Tiberius och senare Caligula och Nero med byggnationerna. Den allra praktfullaste bostaden (Domus Augustana) byggdes av Domitius för kejsaren och hans hov. Severus fortsatte utbyggnaden mot Cirkus Maximus och den som kom till Rom längs Via Appia fick se en mäktig syn.


Förutom bostäder fanns det på Palatino både trädgårdar och bibliotek liksom en mindre stadion och ytor för allmänheten. Mycket energi lades förstås på att utsmycka området med statyer, kolonner, portiker mm. Det gick åt enorma mängder marmor.


Palatino inhyste alltså bostäder för de mäktigaste i Rom. Catullus och Cicero bodde här liksom flera av kejsarna; Augustus, Tiberius, Caligula, Nero, Domitian och Septimius Severus.

På palatino finns bl.a. Neros Domus Aurea (Det gyllene huset) som byggdes 64 e.kr. och som öppnades för allmänheten år 2000. Med sina trädgårdar och menagerier och tom. en sjö sträckte sig anläggningen över stora delar av Palatino.

En annan av sevärdheterna på Palatino är en botanisk trädgård som påven Paul III sonson, Kardinal France byggde i mitten på 1500-talet över runinerna efter Tiberius palats.Turistinformation:

Öppettider


Sommar: 8:30-19.15
Vinter: 8:30-16:30
Biljettkassan stänger
1 timme tidigare.

Inträde 12 Euro, då ingår Forum Romanum och de utställningar som finns på området.

Kontakt


Adress: Piazza di Santa Maria Nova 53.
Tel: 063 996 7700

Karta Palatino


Turistguide:

Allmänt


Området är stort och för den intresserade tar det en bra stund att besöka alla delar. Längts bort på Palatino mot Circus Maximus finns bl.a. ett museum. Ett tips är att ta med matsäck och ha en picknick inne på Palatino. Även om man inte är historiskt intresserad är det parklika området ett trevligt ställe att bara strosa runt i.

Toaletter finns inne på området.