ROM

Caracalla - Badhus i Rom

Enligt ett gammalt romerskt talesätt var en dumskalle "Han som varken kan läsa eller simma". Att bada (och simma) var med andra ord något man tog på största allvar i det antika Rom.

Terme di Caracalla var ett av de största badhusen (eller terminer som det också kallas) och man kan fortfarande besöka ruinerna och förundras över hur väldigt det måste varit en gång i tiden. Badhusen var endast tillåtna för män och tycks ha varit en samlingsplats där det fanns utrymme för såväl studier och filosofiska diskussioner som för fysisk träning och avslappande tempererade bad.


Har du inte bokat din resa till Rom så leta hos

(Klicka på bilderna för att se en större version)

Caracalla - Rom Sida mot parken

I dag är stora delar av Caracallas försvunnet och växterna har börjat ta över. Halva ytan av badet, den del som tidigare används för trädgårdar och parker har förvandlats till en gräsplan. Där anordnar man numera bl.a. konserter.

Caracalla - Rom - Ett av många rum

Salen där man badade kallbad (frigidarium) saknade tak istället fanns det plats för åskådare som kunde titta ner på de badande.

Caracalla - Rom - Mosaik Marmor

Caracalla var rikt utsmyckat med mosaik som skapades av marmor av olika färger. Badhuset var även försett med statyer och reliefer.

Caracalla - Rom -Badhuset, insida

Saracenernas härjningar på 900 -talet e.kr. ledde till att det bara återstår ruiner av de forna badhusen.

Caracalla - Rom - Portal

Här syns tydligt hur jättelikt badhuset en gång varit. I Rom var man verkligen förtjust i rejäla byggnadsverk!

Caracalla - Rom Del av badhuset

Badhusen i Rom var inte bara till för olika typer av bad. Där fanns parker och trädgårdar, plats för fysisk träning men även bibliotek och "samtalsrum" Man kan ana att det här var en plats där det skvallarades en hel del, gjordes upp affärer och diskuterades politik.

In English:
Caracalla Rome

Karta som visar Caracalla i Rom

Fakta om Caracalla:

Terme di Caracalla som det heter på italienska var varken det första eller det största badhuset men är ett av de bäst bevarade där man än i dag kan få en helhetsbild över hur ett badhus kunde se ut.

Caracalla byggdes 217 e.kr. och enl. beräkningar ska det under den tiden funnits 11 offentliga badhus, 926 privata och ungefär 2000 fontäner. 14 akvedukter krävdes för att försörja dem med allt vatten. Aqua Marcia var den akvedukt som försedde Caracalla med vatten.

Marcus Aurelius Bassianus föddes 186 e.kr. och hade galliskt urpsrung. Han klädde sig därefter, dvs. i lång mantel med och huva som benämndes caracalla. Han fick därför smeknamnet Caracalla av folket. Han blev senare kejsare och en av hans bedrifter var att bygga de jättelika offentliga termerna (badhusen). Han drabbades tyvärr av en sjukdom som förändrade honom. Han var tidigare en vänlig och förnuftig person men det slutade med att han mördade sin bror Geta som han delade makten med. Till hans försvar kan sägas att Geta tydligen ska ha varit både otrevlig, svekfull och bedräglig. Marcus dog 217, 31 år gammal i ett fälttåg mot partherna.

De offentliga badhus som Marcus byggde (Caracallas var ett av dem) hade plats för ca: 1 600 badande och hade måtten 337 x 338 meter. Det motsvarar en yta av 113 906 kvadratmeter. Man har även kommit fram vid utgrävningar att det fanns ungefär 5 km med gångar under badhusen med plats för rörlednngar, ventilation och avlopp.

Diocletianus´ termer var de största i Rom och hade plats för ca: 2 000 badande. Gott om plats i den poolen med andra ord.

De inre delarna av badhuset var genomtänkt utformat. I mitten fanns det stora kallbadet (frigidarium) med öppet tak med plats för åskådare. På var sin sida fanns omklädningsrum och rum för att smörja in sig i olja för den som tänkte träna och samtalsrum för den som ville diskutera.

Innanför kallbadet fanns en enorm sal (tepidarium) försedd med tak som bars upp av kryssvalv och kolossala pelare. Rummet var ett av de mer påkostade och hade fyra bassänger med ljummet vatten och en dusch (lavatio) i mitten.
Ytterligare ett steg in i badhuset fanns en stor rund sal (calidarium) med 50 meters diameter. Det bars upp av 12 granitkolonner och taket som bestod av en kupol bars upp av 8 pelare.
I väggarna fanns rör där värmen spreds och salen hade sju kar för varma bad.

Övriga rum i badhuset var till för fysiska övningar, svettbad mm. men där fanns även ett bibliotek. I de ytter delarna av badhuset fanns det anlagda parker och trädgårdar och fler bibliotek. Här promenerade, diskuterade och filosoferade romarna.

På 600-talet slutade terminerna/ badhusen att användas och under 900-talet förvandlades de till ruiner under saraceneras härjningar. Senare under medeltiden användes de till förråd för b.la. marmor och tegel men vid senare utgrävningar har man även hittat många numera kända konstverk som spridits till olika muséer.

I boken Kejsarnas Rom hittar du mer fakta om badhusen men även ett par bilder där man byggt modeller över hur det en gång såg ut.


Har du bestämt dig för att åka till Rom kan det vara en bra idé att besöka vår Romguide och kanske också att lära dig några fraser på italienska

Turistinformation:

Öppettider:


Sommar: 9.00 - 19.15
Vinter: 9.00 - 16.30
Måndagar: 9.00 - 14.00
Biljettförsäljningen stänger
1 timme tidigare.

Kontaktuppgifter :

Terme di Caracalla
Adress: Viale delle Terme di Caracalla, 52
Tel: 065 758 626 /
063 996 7700

Karta Caracalla


Turistguide:

Inträde


Det kostade ca: 50 kr per person att komma in och se Caracalla (2005). Det kändes lite dyrt eftersom man varken fick en guide eller någon beskrivning. Vid entrén hade de en karta och en hel del information men väl inne på området var det skralt skyltat. Det fanns även fräscha toaletter. (Offentliga toaletter är en bristvara i Rom).

Via Appia


Caracalla är en utmärkt startpunkt om du vill ta dig till fots längst "The Appian Way"