ROM

Via Appia


Via Appia (The Appian Way)är en av Roms mest kända antika vägar.

Via Appia byggdes av Appius Claudius Caecus 312 f Kr.
Totalt sett var vägen över 560 km och den sträckte sig från Forum Romanum i Rom till det som i dag heter Brindisi.
Brindisi ligger på Italiens östra sida ungefär mitt på klacken på den italienska "stöveln".

Vägen består till största delen av stora stenar som binds samman av ett finare grus. Vägarna i Rom och speciellt Via Appia hade stor betydelse då det underlättade handel och kommunikationer med främst Grekland men även de andra länderna i öst.

Längs den antika vägen utspelades många historiska händelser. Den mest kända och blodigaste är när de romerska soldaterna korsfäste över 6 000 slavar längs Via Appia efter att de hade slagit ner Spartacus slavuppror som ägde rum 73 f.kr.

Via Appia finns fortfarande kvar och längs sträckningen finns det många viktiga gravar och byggnader.
De kristna katakomberna San Sebastian, San Domitilla, San Callixtus (Callisto) och den imponerande Cecilia Metella graven hittar du längs vägen.

Via Appia är rik på historia och om det inte är allt för varmt kan en vandring eller cykeltur rekommenderas för Romturisten.

Den del av Via Appia som nu kallas Via Sacra i centrala Rom börjar vid Capitolium och passerar genom Forum Romanum och viker av precis efter Titusbågen. Denna gamla vägen passerar Palatinen och Circus Maximus vidare mot Caracalla och når sedan den imponerande porten Sankt Sebastian. Resterna av akvedukten Claudius ligger också i närheten, och är fortfarande välbevarade. Fortsätter du vandringer når du sedan katakomberna som nämns ovan.

In English:
Via Appia, Rome

-->