ROM

Fontana di Trevi Rom

Trevifontänen är ett av Roms mest besökta sevärdheter. Berömmelsen steg ytterligare när Anita Ekberg tog ett nattbad i den i Fellinis film La Dolce
Vita från 1960.

Fontänen ligger på Piazza di Trevi i centrala Rom och för något år sedan erbjöds ägarna av fastigheten att sälja endast bottenvåningen inklusive fontänen för 8 miljoner pund.

(Klicka på bilderna för att se en större version)

Fontana_di_Trevi - Rom 001

Fontana di Trevi förvandlas på kvällarna till en av Roms samlingsplatser för turister och romantiska par (eller både och). Kastar du en slant i fontänen säkerställer du att du får återse Rom. Att Anita Elberg badade i fontänen kan man förstå. Den ser inbjudande ut.

Fontana di Trevi - Rom 002Belysningen gör mycket till. Fontänen är vacker dagtid men på kvällen är det en helt annan upplevelse. Räkna med en viss trängsel om du är där under högsäsong!

Fontana_di_Trevi - Gatlykta - Rom  003Hela området kring Fontana di Trevi är stämningsfullt och serveringarna som finns där gör det till en perfekt plats att sätta sig ner och ta det lugnt. Gärna med ett glas vin eller en kall öl.

In English:
Trevi Fontaine Rome

Karta, Fontana di Trevi i RomFakta om Fontana di Trevi:

Fontänen ritades och anlades redan 1640 av Giovanni Lorenzo Bernini men färdigställdes långt senare (1736) av Nicola Salvi. Hans idé kring fontänen var att vatten fanns överallt, både som vattendroppar i luften och sprunget ur jorden.

Namnet kommer av att det en gång i tiden var tre gator som möttes vid fontänen. Trevi är en variant av trivio som betyder ungefär "tre gator".

Fontana di Trevi får sitt vatten från en 2000 år gammal akvedukt.

Fontänen är mest känd för legenden som säger att den som slänger ett mynt i den kan vara säker på att få återkomma till Rom.

Turistguide:

Fontana di Trevi gör sig bäst på kvällstid samtidigt kan det bli ganska trångt med allt folk som samlas där. Det kostar förstås inte något att besöka den men kasta gärna en slant i den. Enligt legenden kan du då vara säker på att åter få besöka Rom.
Karta Fontana di Trevi